Joogablokit tai joogatiilet
Mitä hyötyä joogablokeista on? Joogablokkien tarkoituksena on tyypillisesti tuoda pituutta sinne, mistä sitä puuttuu. Joogablokit auttavat esimerkiksi tuomaan lattian lähemmäs, silloin kun sormet eivät yletä lattiaan asti. Niiden päällä voi myös lepuuttaa otsaa esimerkiksi eteentaivutuksissa, jotta pään paino ei rasita niskaa ja blokkien avulla voi luoda myös taaksetaivutuksia, joihin keho ei ilman tukea pääsisi. Joogaopettajat käyttävät joogablokkeja kuitenkin mielikuvituksensa mukaan niin käsipainojen korvikkeina kuin käsitasapainojen harjoittelussa. Blokit ovat yksi käytetyimpiä joogavälineitä sekä flow-, että yin-joogatunneilla.
Mihin kiinnittää huomiota, kun ostaa joogablokit? Joogablokkien valikoima on laaja. Studioilla ja urheilukaupoissa voi törmätä niin mataliin kuin korkeisiin blokkeihin sekä neliöihin, tiileihin ja soikioihin. Jos blokin käyttötarkoituksesta ei ole tarkkaa tietoa, suorakulmion muotoinen, päädyistä lyhyt ja sivuista pitkä blokki palvelee eri joogalajeja parhaiten. Suositeltava paksuus on vähintään 10 senttimetriä.
Onko joogablokkien materiaalilla tai hinnalla väliä? Joogablokkeja on tarjolla sekä vaahtomuovisina, korkkimateriaalista valmistettuina tai jopa puisina. Mitä jämäkämpi materiaali, sitä vakaampi se on käytössä. Vaahtomuoviset blokit ovat kevyitä mutta ne myös naarmuuntuvat, likaantuvat ja halkeavat helposti. Toisaalta, kova materiaali on kova myös kehoa vasten eli jos haluat esimerkiksi rullata kallonpohjaa joogablokin reunalla, puinen reuna voi tuntua liian kovalta. Materiaalin valinnassa kannattaa miettiä myös materiaalin kestävyyttä, hyvää blokkia ei tarvitse välttämättä koskaan korvata uudella. Halpa materiaali on tyypillisesti myös halvalla valmistettu, joten myös tuottajan vastuullisuustiedot kannattaa tarkistaa.
Mikä joogablokki on meidän valintamme? Rootsissa käytetään pääasiassa tiilinmuotoisia korkkiblokkeja. Olemme valinneet korkin siksi, että materiaali on luonnostaan antibakteerinen ja kestää kovaa kulutusta vaurioitumatta. Korkkiblokki on riittävän tukeva dynaamisiin jooga-asanoihin (puolikuu, here we come) ja riittävän pehmeä asanoihin, joissa blokki on kehon alla (viparita karani, ah). Studiolla on tarjolla myös soikionmuotoisia korkkiblokkeja, käytämme näitä asanoihin, joissa soikion tarjoama pehmeämpi kulma tuo lisäarvoa asanalle, kuten esimerkiksi silloin, jos blokki asetetaan pitkittäin selkärangan alle taaksetaivutusta varten.
Millä joogablokit voi korvata? Blokkien paras korvike on vakuumipakattu kahvipakkaus. Myös kirjat voivat toimia, joskin symmetrisiin jooga-asanoihin tarvitaan kaksi samanpaksuista blokkia, ja tämä voi olla vaikea löytää kirjoista.
Joogabolsteri
Mitä hyötyä joogabolsterista on? Joogabolsteri on yin-joogan ja restoratiivisen joogan paras apuväline ja jokaisen savasanan ystävän suosikki. Joogabolsteria voi käyttää kehon painavien osien kannatteluun, luonnollisten kaarien tasoittamiseen ja painona kehon päällä. Bolsteria käytetään tyypillisesti esimerkiksi polvien alla savasanassa sekä kiertojen tukena restoratiivisissa asanoissa. Se toimii kuitenkin myös pään kannattelijana sekä pehmeänä vaihtoehtona blokeille monissa asanoissa.
Mihin kiinnittää huomiota, kun ostaa joogabolsterin? Tarkastele joogabolsteria sen tarjoaman tuen näkökulmasta. Hyvä joogabolsteri tarjoaa enemmän tukea kuin sohvatyyny ja bolsterin sisäosan tulisi pitää kutinsa käyttökertojen läpi. Jos mahdollista, kokeile istua bolsterin päällä ja tunnustella, miten sisäosa painuu kehon painon alla. Mitä jämäkämpi tuote on ostaessa, sitä todennäköisempää on, että se pitää jämäkkyytensä käytön aikanakin. Katso myös, että päällyskankaan saa irti sisäosasta pesua varten. Koska bolsteri ei varsinaisesti ole mikään pieni, helposti kaappiin sujautettava tuote, kannattaa valita sellainen tuote, jota on kiva pitää esillä. Bolsteri toimii myös erinomaisesti jämäkkänä sohvatyynynä ja mitä houkuttelevammin se on näköpiirissä, sitä todennäköisempää on päätyä sen päälle joogailemaan.
Onko joogabolsterin materiaalilla, merkillä tai hinnalla väliä? Joogabolsteria käytetään usein kasvoja vasten, joten on tärkeää, että materiaali tuntuu miellyttävältä iholla. Hengittävä luonnonmateriaali on usein myös helppohoitoinen ja pestävä. Koska bolsteria käytetään joogamaton päällä lattiatasossa, se kerää helposti pölyä, joten esimerkiksi samettinen materiaali voi muuttua nopeasti pölypalloksi. Hintaan vaikuttaa bolsterin pintamateriaalin lisäksi myös sen sisällä käytetty massa. Jyvistä ja herneistä tehdyt bolsterit ovat tyypillisesti kalliimpia kuin vaahtomuoviset mutta niiden tarjoama tuki on myös parempi. Rakeinen sisältö tekee niistä myös helposti muovattavia kehon kulmien mukaan. Bolstereissa hinta korreloi usein materiaalien jämäkkyyden kanssa ja siksi halpisversio on harvemmin paras vaihtoehto.
Mikä on meidän valintamme? Rootsissa on käytössä tattaritäytteiset ja pellavapäällysteiset bolsterit, koska ne ovat luonnonmukaisia, pitkäikäisiä ja helposti pestäviä. Niiden täytettä voi lisätä tai poistaa tarpeen mukaan ja kantokahva tekee bolstereista helposti siirreltäviä.
Millä joogabolsterin voi korvata? Bolsteri on helppo korvata tyynyillä ja vilteillä mutta etenkin jyvillä tai herneillä täytetty bolsteri on omiaan tuomaan keholle tukea, jota höyheniset korvikkeet harvoin pystyvät tarjoamaan. Paras korvike bolsterille onkin tukeva villaviltti, jonka saa käärittyä paksuksi rullaksi.
Joogavyö
Mitä hyötyä joogavyöstä on? Joogavyöllä voi muuttaa painovoiman suuntaa ja tukea kehon osia eri asanoissa. Sillä hilataan painava jalka ylös lattiasta ja sen varassa voi kannatella niin polvia kuin päätä. Joogavyö on näppärä väline mukana kannettavaksi, koska se ei vie juurikaan tilaa.
Mihin kiinnittää huomiota, kun ostat joogavyön? Joogavyön tarkoituksena on tukea kehoa, joten sen tärkein ominaisuus on sen tarjoama tuki. Tukeen vaikuttavat vyön materiaali, paksuus, leveys ja pituus sekä solki. Käy siis nämä läpi, kun ostat joogavyötä. Jos olet pitkä, valitse ekstrapitkä versio joogavyöstä (3 metriä tai yli), sillä muuten vyön hyöty voi jäädä vähäiseksi, koska vyö ei yletä tuomaan sinulle lisäpituutta asanoissa, joissa sitä tarvitset. Hyvä joogavyö ei rullaannu reunoilta kiristettäessä ja sen solki ei päästä vyötä karkaamaan vedettäessä. Eli testaa ainakin soljen pito kaupassa niin varmistut siitä, että vyö tarjoaa jämäkän tuen. Huomioi myös vyön reunojen pehmeys, sillä vyö kiristetään usein kämmenten ympärille, joten et halua reunojen tuottavan naarmuja tai hankaumia käytössä.
Onko joogavyön materiaalilla tai hinnalla väliä? Joogavöissä ei ole yhtä paljon vaihtelua kuin esimerkiksi blokeissa, joten laadukkaita joogavöitä on saatavilla monessa hintaluokassa. Luonnonkuidut ovat jämäkkiä käytössä, miellyttäviä iholle ja kestävät kulutusta hyvin. Hyvää joogavyötä ei tarvitse korvata uudella, joten tuotteen valinnassa kannattaa keskittyä ensisijaisesti sen kestävyyteen. Soljissa on tyypillisesti vaihtoehtoina joko metallinen tai muovinen solki. Näistä molemmat kestävät hyvin käyttöä, joskin metallia on vaikeampi rikkoa kuin muovia. Metallisesta soljesta kannattaa kuitenkin varmistaa, että soljen keskellä liikkuva keskiosa on hyvin kiinni soljessa eikä irtoa käytössä.
Mikä on meidän valintamme? Rootsilla on käytössä jämäkästä puuvillasta valmistetut joogavyöt metallisoljella. Ne kestävät kulutusta, pysyvät puhtaina ja siisteinä ja tuntuvat miellyttäviltä käsissä.
Millä joogavyön voi korvata? Tavallinen housunvyö voi ajaa joogavyön asiaa tietyissä asanoissa, samoin pitkä ja kapea pyyhe tai jämäkkä huivi.
Faskia- tai triggerpallot
Mitä hyötyä faskia-/triggerpalloista on? Faskia- ja triggerpalloja käytetään lihasten hierontaan ja rentouttamiseen sekä niin sanottujen triggerpisteiden manuaaliseen käsittelyyn. Palloja käytetään tyypillisimmin yin-joogatunneilla mutta saatat törmätä pallotyöskentelyyn myös dynaamisemmilla flow-tunneilla alkulämmittelyn tai lopun rentouttavien harjoitusten yhteydessä. Palloilla pääsee käsiksi sellaisiin kohtiin, joihin venytykset ja jooga-asanat eivät yletä ja siksi niiden käyttö voi tuoda täysin uusia ulottuvuuksia omaan kehotuntemukseen.
Mihin kiinnittää huomiota, kun ostat faskia- tai triggerpallot? Pallot ovat joogavälineistä se helpoin valinta, sillä niiden hankinnassa oikeastaan millään muulla ei ole väliä kuin koolla ja kovuudella. Mitä isompi pallo, sitä isompien lihasryhmien käsittelyyn se soveltuu. Pienet, golfpallon tai superpallon kokoiset faskiapallot taas soveltuvat hyvin esimerkiksi kämmenten tai kasvojen lihasten käsittelyyn. Joogatunneilla käytetään kuitenkin tyypillisesti vain yhden koon palloja. Halkaisijaltaan kuuden senttimetrin kokoinen pallo on usein hyvä keskikoko eri lihasryhmien hierontaan. Sitä isommat saattavat olla liian isoja esimerkiksi niiden päällä makaamiseen. Faskiapallon voi helposti korvata tennispallolla, ja pehmeämpi tennispallo on usein pallotyöskentelyn aloittelijalle hyvä ensimmäinen työkalu. Kun totut pallon käyttöön, voit hankkia kovemman pallon.
Onko faskia- tai triggerpallojen materiaalilla tai hinnalla väliä? Faskia- ja triggerpalloja tehdään sekä synteettisestä kumimateriaalista että korkista. Kuten joogablokeissa käytetty korkki, myös faskiapallojen korkki on kevyt ja antibakteerinen materiaali. Korkkipallot ovatkin helppoja kantaa mukana esimerkiksi matkoilla. Painavampi kumipallo taas on on pinnaltaan tahmea, joten se ei liu’u vaatteiden alla tai päällä. Kumipintainen pallo on myös helppo pitää puhtaana koska sen voi huuhdella vedellä tai pestä saippualla ja kuivata pyyhkeellä. Lopulta oikean pallon materiaalin valinnassa on kyse makuasioista ja monelle kelpaa karvapintainen tennispallo.
Mikä on meidän valintamme? Rootsin studiolla käytetään sekä tennispalloja että (noin 6 cm halkaisija) kumisia faskiapalloja. Nämä palvelevat sekä uusia että tottuneempia pallojen käyttäjiä.
Millä faskia- tai triggerpallon voi korvata? Jos kotona ei ole pallon palloa, korvikkeeena voi kokeilla rullata paksut tennissukat pyöreäksi nyssykäksi. Myös symmetriset, kovat hedelmät, kuten avokadot, perunat tai omenat voivat toimia väliaikaisratkaisuna.
Psst! Oletko hankkimassa uutta joogamattoa? Tutustu joogamattoarvioomme täällä.