Jooga voi olla apuna monessa eri elämäntilanteessa ja elämän kasaamien kuormien keventämisessä. Listasimme alle tyypillisimpiä tilanteita, mihin joogalla voidaan auttaa ja mikä joogatunti sopisi kuhunkin tilanteeseen.
selkävaivat
Joogasta voi saada apua selkävaivoihin ja niiden ennaltaehkäisyyn. Joogaa pidetään hyödyllisenä selän hoitomuotona tai ainakin tukena muiden muotojen rinnalle. Joogan on todettu toimivan määrittämättömien selkäkipujen hoitoon jopa yhtä hyvin kuin fysioterapian.
Akuuteissa selkävaivoissa (kuten välilevyn pullistuma) pidättäydy joogatunneista ja hakeudu lääkärille.
> Suositeltuja joogatunteja: afterwork jooga, lempeä ilta, yin, hatha
Liikkuvuuden lisääminen
Tuntuuko keho jäykältä? Liikkuvuuden puute voi tuntua kehossa kankeutena, eikä useinkaan rajoitu pelkästään liikkeeseen, vaan vaikuttaa myös asentoon ja ryhtiin. Kaikilla joogatunneilla tehdään liikkuvuutta ja liikelaajuksia kehittäviä asentoja.
> Suositeltuja joogatunteja: kaikki joogatunnit
Stressi
Useat tutkimukset ovat melko yksimielisiä siitä, että joogalla voidaan madaltaa stressitasoja eri ihmisryhmissä. Joogaharjoitukset vaikuttavat sekä stressihormonien, kuten kortisolin, tuotantoon sekä mielialaa nostavien välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, tuotantoon. Joogan stressiä laskevat vaikutukset kohdistetaan usein sen kykyyn aktivoida parasympaattista eli lepohermostoa sekä vagus-hermoa.
Pitkään jatkuessaan stressi ja lisääntynyt kortisolituotanto aiheuttaa monenlaisia ongelmia.
> Suositeltuja joogatunteja: kaikki yin-tunnit, lempeä ilta
Rentoutuminen ja palautuminen
Päivittäisen rentoutumisen puute näkyy monen meistä arjessa. Ajaudumme arjessa ylivireystilaan, jossa rauhoittuminen ei enää onnistu. Elimistöä aktivoiva sympaattinen hermosto on ottanut ylivallan, eikä parasympaattinen hermosto kykene enää työskentelemään rauhoittajana. Rentoutuminen on kuitenkin hyvinvoinnille äärimmäisen tärkeä taito.
Rentoutuminen on kehon ja mielen tila, jossa tapahtuu kokonaisvaltaista palautumista. Rentoutuminen vie keskushermostolle rauhoittavaa viestiä. Stressihormonien taso laskee ja korvautuu mielihyvää tuottavilla hormoniyhdisteillä. Jännitystilat vähenevät, ääreisverenkierto lisääntyy, verisuonet laajenevat sekä hengitystiheys, verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat. Lisäksi unen laatu paranee ja suorituskyky kohenee.
Rentoutuminen on taito, jota jokaisen kannattaa ja jota jokainen voi harjoitella. Ensisijaista on harjoitusten tekeminen, sillä rentoutumista ei opi vain tekstejä lukemalla.
> Suositeltuja joogatunteja: kaikki yin-tunnit, lempeä ilta
Hermoston rauhoittaminen
Rentoutuminen auttaa sammuttamaan yliaktiivisen sympaattisen hermoston aiheuttaman stressireaktion ja sen aiheuttaman kortisoliryöpyn. Hermosto rauhoittuu esimerkiksi hengitysharjoitusten kautta ja keho-mieli -yhteyden parantuessa.
> Suositeltuja joogatunteja: kaikki yin-tunnit
Uniongelmat
Jos kärsit ylivireystilasta, stressistä tai uniongelmista, rauhallinen jooga tai meditaatio voi auttaa. Kaikenlainen liikunta itsessään on hyödyllistä laadukkaan unen kannalta. Jos kuitenkin kärsit haasteesta rauhoittua illalla, kiinnitä huomiota harjoituksen laatun. Fyysinen joogaharjoitus ja hengitysharjoitukset voivat olla aktivoivia ja virkistäviä, kun taas rauhallinen palauttava jooga ja hengitysharjoitukset aktivoivat parasympaattista hermostoa ja avittavat lepoa.
> Suositeltuja joogatunteja: kaikki yin-tunnit, lempeä ilta
istumatyön tuomat haasteet
Joogasta voi olla hyötyä sekä passiivisen että aktiivisen arjen aiheuttamien kehon heikkouksien kehittämiseen ja niistä syntyvien vaivojen ennaltaehkäisyyn. Jooga kehittää esimerkiksi takareisien ja alaselän liikkuvuutta sekä käsien voimaa – alueita, jotka helposti kärsivät nimenomaan istumatyöstä.
> Suositeltuja joogatunteja: afterwork jooga, dynaaminen hatha, aamujooga
> Voit edetä myöhemmin: flow-tunnit
Lihasvoiman lisääminen
Jooga on koko kehon harjoitus, joka auttaa vahvistamaan lihaksia. Se lisää
lihasvoimaa, kehonhallintaa ja kestävyyttä. Dynaamisilla joogatunneilla harjoitetaan lihaksia monipuolisesti tekemällä eksentristä, konsentrista ja isometristä lihastyötä.
> Suositeltuja joogatunteja: hatha-tunnit, flow-tunnit, afterwork jooga, sunday soul
Kehonhallinta ja tasapaino
Jooga toimii hyvänä vastapainona arjen yksipuoliselle liikkumiselle. Jooga parantaa kehonhallintaa sekä kehittää tasapainoa. Joogatunneilla vahvistetaan kehoa selviämään arjesta ja sen vaatimuksista.
> Suositeltuja joogatunteja: afterwork jooga, hatha-tunnit, kaikki flow-tunnit
raskauden aikana
Raskausaika on harjoituksen ylläpitämisen aikaa – ei tavoitteellisen kehittämisen aikaa. Raskausaika on täynnä erilaisia vaiheita, joista kukin vaikuttaa kehoon hieman eri tavalla. Suosittelemme raskauden aikana käymään raskausjooga-tunneillamme, missä tehdään vaihtelevia raskausaikaan sopivia joogaharjoituksia, jotka tukevat odottajan hyvinvointia monipuolisesti.
> Suositeltuja joogatunteja: raskausjooga
raskauden jälkeen
Post natal -joogalla tarkoitetaan synnytyksen jälkeistä joogaa, josta voidaan käyttää myös nimityksiä äitiysjooga ja postpartum-jooga. Synnytyksen jälkeinen aika on tutustumismatka uudenlaiseen kehoon. Sopiva hetki liikunnan aloitukselle riippuu täysin siitä, minkälainen synnytys on ollut ja minkälainen oma vointi on.
Jos post natal -joogaa ei ole tarjolla, myös lepäämiseen ja meditaatioon keskittyvät joogamuodot voivat olla sopivan lempeitä, esimerkiksi restoratiivinen jooga.
> Suositeltuja joogatunteja: postpartum -joogan kurssi